Οι κάτοικοι από τις περιοχές του Φιλοπάππου ξαναζωντανεύουν το καφενείο του Λουμπαρδιάρη

Ο λόφος του Φιλοπάππου έχει χαρίσει πολλά στις γειτονιές μας. Από στιγμές αγώνα,αυτοοργάνωσης, λαϊκών συνελέυσεων και δράσεων,  μέχρι τον καθημερινό μας περίπατο και την χαρά της επαφής με έναν από τους λίγους μεγάλους χώρους πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.  Γι αυτό και χαιρόμαστε που συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για τη διατήρηση του ως ενός ζωντανού κομματιού της περιοχής μας.

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12:00, με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και πολιτών της Αθήνας, οργανώνεται καθαρισμός του καφενείου στο Λουμπαρδιάρη  με στόχο να ξαναζωντανέψει. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι στην ανακόινωση τους:

“Το καφενείο είναι έργο του Δημήτρη Πικιώνη, έχει κηρυχτεί μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και το προστατεύει η UNESCO. Μα πιο πολύ ακόμη, το έχουμε αγαπήσει γιατί είναι πολύ όμορφο και γιατί εκεί ζήσαμε την εφηβεία και τη νιότη μας.

Για 40 χρόνια το καφενείο υπέστη τους αυτοσχεδιασμούς και τα μερεμέτια των γκαρσονιών αντί για συντήρηση από ειδικούς. Η επιχείρηση έκλεισε το 2005. Το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει στην ευθύνη του το καφενείο, το αφήνει να ρημάζει αντί να το ανοίξει στην πόλη και τους επισκέπτες της. Όμως, οι διαμορφώσεις Πικιώνη στην Ακρόπολη και του Φιλοπάππου –που μέρος τους είναι το καφενείο—είναι καταξιωμένο παράδειγμα αρχιτεκτονικού έργου που φτιάχτηκε όχι για να το θαυμάζουμε αλλά για να το ζούμε.

Αυτές τις μέρες (μέσα Δεκέμβρη 2010-μέσα Μάρτη 2011) στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) εκτίθεται το σύνολο του έργου του Πικιώνη με παράλληλες εκδηλώσεις για τον δημιουργό.

Εμείς, που έχουμε βιωματική σχέση με το έργο του Πικιώνη, θέλουμε να το χαιρόμαστε. Κι αφού το Υπουργείο Πολιτισμού αργεί, εμείς σηκώνουμε τα μανίκια για να ξαναζήσει αυτή η μοναδική, φιλόξενη γωνιά της πόλης μας.”

Περισσότερα για την πρωτοβουλία αλλά και για το λόφο του Φιλοπάππου στο http://filopappou.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *