About

Πρώτες σκέψεις για την κατάληψη του διώροφου σπιτιού στις 4 Απρίλη 2009 στην Ευγενίου Αντωνίαδου 29 και Τιμοδήμου, στα Άνω Πετράλωνα (στα πέτρινα), στο οποίο υπολειτουργούσε το ΠΙΚΠΑ και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 4 χρόνια.

Η κίνηση αυτή προέκυψε μέσα από τις συζητήσεις της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων του Θησείου, του Κουκακίου και των Πετραλώνων, που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται στις γειτονιές αυτές. Το ξεκίνημα έγινε το 2002 ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την περίφραξη και την αστυνόμευση του λόφου του Φιλοπάππου με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τότε, κάτοικοι των γειτονιών, μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχουν κατεβάσει τα κάγκελα του λόφου ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα. Το 2003 οι κάτοικοι βρέθηκαν δίπλα στις εργάτριες της Palco ενάντια στις απολύσεις. Το 2005 η Κορεάτικη Αγορά έγινε πάρκο και όχι εμπορικό κέντρο όπως ήθελαν τα σχέδια των εργολάβων, των ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου. Οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί και καταστρέψει πολλές καρκινογόνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είχαν αναγερθεί σε ταράτσες σπιτιών στις γειτονιές μας.

Στην εξέγερση του Δεκέμβρη με αφορμή τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου η λαϊκή συνέλευση κατοίκων ξανασυναντιέται σχεδόν κάθε Κυριακή για να συζητήσει πως έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνικές συνθήκες, για να εκφράσει την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες των Δεκεμβριανών και στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία δέχτηκε δολοφονική επίθεση στις 23/12/2008 στην Δημοφώντος και Δρυόπων, στα Άνω Πετράλωνα.

Η λογική των λαϊκών συνελεύσεων ήταν πάντα στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης και της δυνατότητας να παίρνουμε αποφάσεις και να κάνουμε πράξη τα θέλω μας, εμείς, για εμάς, μακριά από ιεραρχίες και εμπορευματικές λογικές, έξω από κοινοβούλια, κόμματα, ΜΜΕ και φορείς. Μέσα από τις συνελεύσεις του τελευταίου διαστήματος, προέκυψε η ανάγκη και η θέληση για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου συνεύρεσης της γειτονιάς. Έτσι, λοιπόν, οι κάτοικοι κατέλαβαν το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Στο κατειλημμένο κτίριο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές και συνελεύσεις. Μέχρι τώρα πραγματοποιούνται συνελεύσεις από τη «συνέλευση για την υγεία», για τη δημιουργία ενός χώρου υγείας. Η συνέλευση αυτή ξεκίνησε μετά το Δεκέμβρη από εργαζόμενους υγειονομικούς και μη. Έχει πραγματοποιήσει δύο καταλήψεις στα ταμεία του Ερυθρού Σταυρού και της Αγίας Όλγας, με σκοπό τη διέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία χωρίς αντίτιμο καθώς πιστεύει ότι η υγεία ανήκει σε όλους και δεν είναι εμπορεύσιμη.

Ο χώρος είναι ανοιχτός σε όσους επιθυμούν να συγκρουστούν με την υπάρχουσα αθλιότητα που σκιάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Όσων, ενάντια στην απομόνωση, τη διαμεσολάβηση, την εξατομίκευση προτάσσουμε τη συλλογική μας δράση ώστε να πάρουμε την τύχη της ζωής και της γειτονιάς μας στα χέρια μας.

κατάληψη ΠΙΚΠΑ
ανοιχτός κοινωνικός χώρος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ανοικτός Κοινωνικός Χώρος (Τιμοδήµου & Αντωνιάδου, στα Πέτρινα των Άνω Πετραλώνων)