Category Archives: δράσεις για τα ΜΜΜ

Εκδήλωση απο την ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου

H ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου για τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στις γειτονιές μας και διοργανώνει εκδήλωση   το Σάββατο 2 Απριλίου στο πολιτιστικό κέντρο των  Άνω Πετραλώνων, Δημοφώντος 164, στις 6μμ.

 

Δράσεων συνέχεια από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου

Συνάντηση στις 5.30 το απόγευμα στον ΗΣΑΠ Πετραλώνων και στη συνέχεια  παρεμβάσεις σε μέσα μεταφοράς στις γειτονιές μας, από την ανοιχτή συνέλευση κατοίκων των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως μπορεί να ενημερωθεί κανείς και στο μπλογκ της.

Νέα ανοικτή συνέλευση έχει οριστεί  την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 13:00 στην πλατεία Μερκούρη.

Η ανοικτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

Τους τελευταίους μήνες ένας τοπικός αγώνας έχει αρχίσει να παίρνει μορφή στις γειτονιές μας. Με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και την γενική αναδιάρθρωση τους, κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν, συζήτησαν και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Μέσω αυτών των ζυμώσεων δημιουργήθηκε η ανοικτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου για τα μέσα μαζική μεταφοράς. Με ανοικτές συνελεύσεις και παρεμβάσεις στους σταθμούς της περιοχής μας  προβάλλει την αντίσταση στο τοπικό επίπεδο απέναντι στην επιβαλλόμενη εξαθλίωση. Μέσα σε αυτούς τους μήνες που ξεδιπλώνεται αυτός ο αγώνας στις γειτονιές μας, η κατάληψη ΠΙΚΠΑ ήταν και είναι μια ανοικτή δυνατότητα για τις δραστηριότητες και τις επιμέρους ομάδες που δρουν σε αυτόν.

Για περισσότερη ενημέρωση γύρω από τις δράσεις και την οργάνωση τους η ανοικτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου έχει φτιάξει το δικό της μπλόγκ. Οι τελευταίες παρεμβάσεις της συνέλευσης έγιναν στους σταθμούς Ταύρου και Πετραλώνων.
Επόμενη κίνηση είναι η τακτική συνέλευση την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 13:00 στην πλατεία Μερκούρη.

Αφίσα-κάλεσμα για ανοικτή συνέλευση στις γειτονιές μας για τα ΜΜΜ

Ανοικτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Κουκακίου-Θησείου την Κυριακή 6 Φλεβάρη – 12:00 στην πλατεία Μερκούρη – Άνω Πετράλωνα, για να οργανώσουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις για τα  μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε συνέχεια των παρεμβάσεων στις γειτονιές μας (1,2,3,4), καλούμε σε συνέλευση με στόχο την καλύτερη οργάνωση των δράσεων και παρεμβάσεων μας και την ευρύτερη κινητοποίηση των κατοίκων.
Γιατί μαζικά και αυτοοργανωμένα μπορούμε να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση των μεταφορών και να προβάλουμε την έννοια της μετακίνησης όπως την θέλουμε οι από τα κάτω: Ελεύθερη και για όλους!

3η συνάντηση της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων των Πετραλώνων, του Θησείου και του Κουκακίου

Το μεσημέρι της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, στις 12, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μερκούρη (στα Άνω Πετράλωνα) η 3η συνάντηση της ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων των Πετραλώνων, του Θησείου και του Κουκακίου για τη συνέχιση των δράσεων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τη συνέχεια των  παρεμβάσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο σε συντονισμό και με άλλες κινήσεις και συνελεύσεις γειτονιάς για το ζήτημα των ΜΜΜ.
Κοινός αγώνας εργαζομένων-επιβατών για την ελεύθερη μετακίνηση όλων.

Σε περίπτωση βροχής η συνέλευση θα γίνει στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ (Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, στα Άνω Πετράλωνα).

Οι μετακινήσεις δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνική ανάγκη – σκηνή 4η

Χθες 27-01 στα πλαίσια του συντονισμού των δράσεων στις γειτονιές για το ζήτημα των ΜΜΜ, η ανοικτή συνέλευση Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου ξεκίνησε τις παρεμβάσεις από την αφετηρία του τρόλεϊ 15 με το οποίο μετακινήθηκε η παρέμβαση προς το σταθμό του Φιξ. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης κλείστηκαν τα ακυρωτικά και ενημερώθηκαν με κείμενα και συζητήσεις, οι επιβάτες και ο οδηγός για τους λόγους της παρέμβασης.
Κατά την άφιξη της συνέλευσης στο σταθμό του Φιξ μια ευχάριστη συνάντηση με την Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Αγ. Δημητρίου και συναγωνιστές από γειτονικές περιοχές (Δάφνη, Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, …) οδήγησε σε μια σύμπραξη των αρνήσεων , μέχρι οι σύντροφοι να προχωρήσουν σε άλλους σταθμούς να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους. Κατά την διάρκεια της παραμονής  στο σταθμό κλείστηκαν τα ακυρωτικά και ενημερώθηκαν επιβάτες αλλά και  εργαζόμενοι για τα δικά μας αντιμέτρα ενάντια σε αυτά της κυβέρνησης και τους κράτους, αλλά και για την γενική προοπτική της ελεύθερης μετακίνησης στην πόλη.
Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν θετικές ως ένθερμες με ορισμένες εξαιρέσεις κινούμενες γύρω από το δίπολο σκέψης: “εδώ υπάρχει κράτος,μια κοινωνία με νόμους – μου στερείται το δικαίωμα να χτυπήσω εισιτήριο, αυτό είναι φασισμός”που δημιούργησαν εντάσεις και απαντήθηκαν κατάλληλα και ως προς τα 2 σκέλη.

Ενημέρωση για τις παρεμβάσεις στις γειτονιές εδώ

Υ.Γ.Φυσικά η παρέμβαση  συντομεύτηκε από την ροή των γεγονότων στην απεργία πείνας των μεταναστών, καθώς πολλοί από τη συνέλευση σπεύσανε στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην νομική.

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου παρέμβαση (3η από τον Δεκέμβρη) στο σταθμό των Πετραλώνων και Καλλιθέας από την ανοικτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, προς την κατεύθυνση της ελεύθερης μετακινήσης για όλους και την έκφραση της αλληλεγγύης  στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έγινε μοίρασμα κειμένων και ταυτόχρονο κλείσιμο των ακυρωτικών μηχανημάτων ενώ αναρτήθηκε και πανώ της συνέλευσης.

Οι αντιδράσεις των επιβατών και των εργαζομένων υπήρξαν κατά το πλείστον θετικές (χαρακτηριστική ήταν η αναφορά από πολλούς στις κινητοποιήσεις στα Διόδια και οι παραλληλισμοί με τις δράσεις για τα ΜΜΜ)

Παρακάτω το  κείμενο που μοιραζόταν:

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ,
ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Συμπληρώνεται  ένας σχεδόν μήνας απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις βλέπουμε κράτος και ΜΜΕ να συκοφαντούν τους εργαζόμενους και να προσπαθούν να στρέψουν την υπόλοιπη κοινωνία εναντίων τους.

Η τακτική και οι στόχοι της πολιτικής εξουσίας είναι ξεκάθαροι. Προσπαθούν να μας πείσουν πως η απότομη και ουσιαστική πτώση του βιοτικού επιπέδου μας είναι μονόδρομος. Στόχος τους είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κάθε λογής κεφαλαιοκράτη να μην θιγούν σε καμιά περίπτωση. Στα πλαίσια αυτού του δόγματος, βασικά αγαθά όπως η τροφή, η στέγη και η μετακίνηση, ακριβαίνουν μήνα με το μήνα, τη στιγμή μάλιστα που η ανεργία καλπάζει.

Στα πλαίσια του πολέμου που έχουν κηρύξει κράτος και αφεντικά σε όλους μας, εντάσσεται και η ενορχηστρωμένη προσπάθεια τους ώστε να απαξιωθεί η δουλειά των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας,  να υποβαθμιστούν οι συνθήκες εργασίας, να μειωθούν οι αποδοχές τους και να χτυπηθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στοχεύει στην εκποίησή τους σε ιδιώτες κι εργολάβους και είναι απλά μέρος του γενικότερου σχεδίου για την λεηλασία της κοινωνίας.

Οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων (κατά 40% και 20% από 1η Φεβρουαρίου) έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς χτυπάνε κατ’ ευθείαν τους εργαζόμενους και ειδικά αυτούς με τα χαμηλά εισοδήματα, τους οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό και τους επιβάλλουν έναν ιδιότυπο κατ’ οίκον περιορισμό.

Για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, η μετακίνηση με τα ΜΜΜ δεν είναι εναλλακτικός, ούτε ο καλύτερος, αλλά ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης στον αστικό ιστό. Η ελεύθερη για όλους χρήση των ΜΜΜ είναι αναγκαία καθώς τα αντιλαμβανόμαστε όχι σαν εμπόρευμα αλλά ως κοινωνική ανάγκη. Όροι όπως οικονομική βιωσιμότητα, κέρδη και ζημιές προωθούν τον έλεγχο στη χρήση και τους κάθε είδους αποκλεισμούς, και δεν έχουν θέση στην όποια συζήτηση για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών.

Από τη μία το κράτος και τα ΜΜΕ θέλουν να πείσουν τους επιβάτες πως οι «κακοί» εργαζόμενοι τους ταλαιπωρούν με τις απεργίες τους, και από την άλλη να πείσουν τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ πως οι «κακοί» επιβάτες, που δεν πληρώνουν εισιτήριο, είναι οι υπεύθυνοι για την όξυνση τις εργασιακής τους ανασφάλειας. Φοβούνται, πως οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ μαζί με τους επιβάτες μπορεί να βρεθούν σε κοινό βηματισμό, σε κοινούς αγώνες. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να σπάσουν τους δεσμούς που έχουν ή πάνε να δημιουργηθούν. Η τακτική αυτή δεν είναι καινούρια, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, το να φαγωθούμε οι φτωχοί μεταξύ μας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κυρίαρχοι προσπαθούν να ελέγξουν τη λαϊκή οργή, για να μη στραφεί εναντίον τους. Το τελευταίο διάστημα, η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, οι δράσεις των συνελεύσεων γειτονιών και στεκιών για την ελεύθερη μετακίνηση και την αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καθώς και η ολοένα γενικευμένη άρνηση των ανθρώπων για να πληρώνουν εισιτήριο, στρέφεται ενάντια στους διαχωρισμούς και αντιπαραθέτει την αλληλεγγύη και την κοινή δράση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου

Για περρισότερες φωτό και πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ

2η ανοικτή συνέλευση για την οργάνωση δράσεων για τα ΜΜΜ

Μετά την πρώτη ανοικτή συνέλευση για την οργάνωση δράσεων για τα ΜΜΜ και τις προτάσεις που συζητήθηκαν για την ανάληψη δράσεων αλλά και τον λόγο που θα τις συνοδεύει κανονίστηκε μια 2η συνέλευση στην πλατεία Μερκούρη την Κυριακή 16 Ιανουραρίου στις 12:00.

Από τη συζήτηση φάνηκε η ανάγκη παρέμβασης εν όψη και των αυξήσεων στα εισητήρια (1,20 για απλή διαδρομή με λεωφορείο- τρόλεϊ και 1,40 για εννιαία διαδρομή μιάμισης ώρας με όλα τα μέσα) αλλά και η ένταξη του όλου ζητήματος σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντίστασης στην επίθεση που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΔΝΤ και έχει την κωδική ονομασία “κρίση”, καθώς και η πιθανή διασύνδεση του και με άλλες παρόμοιες κινήσεις όπως αυτές ενάντια στα Διόδια.

Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διασύνδεσης με τις αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες περιοχές και του συντονισμού των δράσεων με αυτές.

Ανοικτή συνέλευση για οργάνωση δράσεων για τα ΜΜΜ

Το τελευταίο καιρό έχουν γίνει στα Πετράλωνα στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων για τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δύο παρεμβάσεις στο σταθμό των Πετραλώνων καθώς και στο τρόλεϊ που έχει αφετηρία εκεί αλλά και στο σταθμό του Φιξ (1,2).  Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούσαν στις υπό συζήτηση αλλαγές στα ΜΜΜ και στις αρνητικές τους συνέπειες τόσο στους επιβάτες όσο και στους εργαζόμενους (αύξηση εισιτηρίου, διάλυση των εργασικών σχέσεων κλπ).

Με την προοπτική να ανοίξει αυτός ο κύκλος δράσεων και παρεμβάσεων, με στόχο τον εμπλουτισμό και την ισχυροποίηση τους, καλέστηκε μια ανοικτή συνέλευση την Κυριακή 9/1 στις 12:00 στην πλατεία Μερκούρη, για την οργάνωση περαιτέρω δράσεων στο τοπικό επίπεδο.

Σε περίπτωση βροχής η συνέλευση θα γίνει στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ.