Category Archives: Υγεία

Το νέο site του Κοινωνικού χώρου για την υγεία

Μετά από την παύση λειτουργίας της Λαϊκής συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων- Θησείου – Κουκακίου το καλοκαίρι του 2012, το νέο site του Κοινωνικού χώρου για την υγεία βρίσκεται στην διεύθυνση http://kxy.espivblogs.net/ όπου θα βρείτε ότι πληροφορίες χρειάζεστε για την λειτουργία του εγχειρήματος.

Επίσης το Mail του Κοινωνικού χώρου για την υγεία παραμένει το pikpapetralona@espiv.net

Για το site της κατάληψης του ΠΙΚΠΑ…

Το site  της κατάληψης του ΠΙΚΠΑ εδώ και λίγο καιρό έχει μείνει ανενεργό, λόγω του ότι οι περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που συμβαίνουν στην κατάληψη αλλά και στη γειτονιά πλέον καλύπτονται από το site της λαϊκής συνέλευσης Θησείου – Πετραλώνων – Κουκακίου. Το παρόν site θα παραμείνει ενεργό για να καλύπτει τις δραστηριότητες του Παιδικού στεκιού – Φτου Ξελεφτεριά, ενώ το mail του  ΠΙΚΠΑ θα πάψει να λειτουργεί.

Πρόγραμμα Νοεμβρίου για τον κοινωνικό χώρο για την υγεία

Στον κοινωνικό χώρο για την υγεία βρίσκονται εκ περιτροπής ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Οι σχετικές ημερομηνίες θα ανανεώνονται κάθε μήνα, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται.Το πρόγραμμα Νοεμβρίου βρίσκεται και εδώ

Γενικός ιατρός: Τρίτη 1 Νοεμβρίου , Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Πνευμονολόγος: Τρίτη 1 Νοεμβρίου, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Ορθοπεδικός: Τρίτη 1 Νοεμβρίου, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Ρεφλεξιολόγος: Τρίτη 1 Νοεμβρίου, Τρίτη 8 Νοεμβρίου, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Ωτορινολαρυγγολόγος: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Ψυχίατρος: Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Ο κοινωνικός χώρος για την υγεία στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ

Μέσα της δεκαετίας του ‘60 και οι Ατταλειώτες πρόσφυγες που ζουν σε παράγκες στους λόφους του Φιλοπάππου μεταστεγάζονται στα πέτρινα σπίτια που συγκροτούν σήμερα τον συνοικισμό του Ασυρμάτου, στα Άνω Πετράλωνα. Ένα από αυτά τα σπίτια, στα όρια του συνοικισμού, στην οδό Τιμοδήμου θα στεγάσει το τοπικό ΠΙΚΠΑ. Ήταν ο χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης για εκατοντάδες προσφυγικές οικογένειες, αποκλεισμένες από το δημόσιο σύστημα υγείας, περιθωριοποιημένες κοινωνικά. Ήταν ο χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και για εκατοντάδες οικογένειες Πετραλωνιτών, καταδικασμένες στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, συνακόλουθο μίας γειτονιάς ταξικά προσδιορισμένης. Τα δελτία εμβολιασμών και οι καρτέλες ιατρικής παρακολούθησης, λησμονημένα στο πέρασμα του χρόνου, αλλά κομμάτι της μνήμης αρκετών οικογενειών, παραμένουν καταχωνιασμένα στα ντουλάπια του Πίκπα για να θυμίζουν αυτή τη νοητή γραμμή που συνδέει τις τότε ανάγκες της γειτονιάς με τις σημερινές.

Από τη μεριά μας η υγεία, η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα. Επιπλέον δε, οραματιζόμαστε μια υγεία που δε θα ορίζεται απλά ως απουσία ασθένειας και όπου η ιατρική δε θα ασκεί την εξουσία της πάνω στον πάσχοντα. Βλέπουμε τη θεραπεία ως μια ανθρωποκεντρική διαδικασία στην οποία εμπλεκόμαστε όλοι και όλοι οφείλουμε να συμμετέχουμε ισότιμα. Από τη μεριά του κράτους, οτιδήποτε δεν επιφέρει κέρδος, πλέον δε σχεδιάζεται να υπάρχει ως παροχή, ως πρόνοια. Ας φέρουμε στο μυαλό μας διάφορες στιγμές από μία επίσκεψή μας σε ένα πρωινό ιατρείο στο νοσοκομείο ή σε μία εφημερία, για να σκιαγραφήσουμε αυτήν την συνθήκη αποκλεισμού ολοένα και μεγαλύτερων κοινωνικών κομματιών: Το εισιτήριο για να εξεταστούμε από έναν γιατρό, τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για τις διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις, τις τεράστιες ουρές και αναμονές τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία καλύπτουν ολοένα και λιγότερες εξετάσεις, ολοένα και λιγότερα αναγκαία φάρμακα. Ένα μεγάλο θύμα του Μνημονίου είναι το επίπεδο περίθαλψης.

Για το λόγο αυτό από τις αρχές του Οκτώβρη 2011 η λαϊκή συνέλευση κατοίκων των γειτονιών μας αποφάσισε να οργανώσει στο κατειλημμένο Πίκπα τον επονομαζόμενο κοινωνικό χώρο για την υγεία. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε μείνει το Πίκπα όταν έκλεισε πριν από 8-9 χρόνια, σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ανθρώπους της γειτονιάς. Και ενώ λοιπόν το δημόσιο σύστημα υγείας αποκλείει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, εμείς αποφασίσαμε να χτίσουμε μία αυτοοργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη γειτονιά μας, μέχρι εκεί βέβαια που φθάνουν οι δυνάμεις μας. Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε ένα ιδιωτικό ιατρείο, ανταγωνιστικό σε αυτά που υπάρχουν στη γειτονιά. Σκοπός μας δεν είναι το κέρδος, ούτε να μαζέψουμε πελατεία. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορούμε να προσφέρουμε μία πρώτη υπηρεσία σε έναν άνθρωπο όταν θα την χρειαστεί άμεσα, προτού τρέξει κατευθείαν στο νοσοκομείο. Να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία των γιατρών για ενημέρωση γύρω από νοσήματα που έχουν ήδη διαγνωστεί και για προβλήματα κατά τη θεραπεία. Θέλουμε όλοι μαζί (υγειονομικοί και μη) να συζητήσουμε για την υγεία μας, για το σώμα μας, να ακούσουμε τη γνώμη του πάσχοντος και ο πάσχον να ακούσει τη γνώμη μας. Για το σκοπό αυτό ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός, ωτορινολαρυγγολόγος, πνευμονολόγος, ψυχίατρος, ρεφλεξιολόγος) βρίσκονται εκ περιτροπής στο χώρο για να παρέχουν σε πρώτη φάση:

  • συμβουλευτική, επίλυση αποριών και υποστήριξη σε χρόνιες παθήσεις και γενικότερα σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας (δεν γίνεται φυσικά συνταγογράφηση φαρμάκων
  • ενημέρωση σε θέματα φαρμακευτικής αγωγής και εναλλακτικών λύσεων
  • μέτρηση πίεσης και σακχάρου, καθώς και αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων
  • σεμινάρια αυτομόρφωσης και άλλα

Όλα αυτά δε σημαίνουν πως ήρθαμε να υποκαταστήσουμε το καταρρέον δημόσιο σύστημα υγείας ή να προσφέρουμε «φιλανθρωπία». Ούτε βέβαια να εγκαταλείψουμε τους κοινωνικούς αγώνες και να ασχοληθούμε με «κοινωφελές έργο» αλλά αντίθετα να δοκιμάσουμε να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας. Όπως ήδη αναφέρθηκε, πιστεύουμε ότι η υγεία δεν αφορά μόνο τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός ειδικού και ότι η θεραπεία δεν αφορά μόνο την επίσκεψη σε ένα ιατρείο. Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτός από επαγγελματίες της υγείας, στην προσπάθεια συμμετέχουν και μη υγειονομικοί, καθώς όλοι έχουμε εμπειρίες (σύντομες ή πιο επιμηκυμένες χρονικά) από μία ασθένεια τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε μεταξύ μας και να δώσουμε λύσεις. Με λίγα λόγια όλοι μπορούμε σε κάποιο βαθμό να σταθούμε «θεραπευτικά» δίπλα σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Όσο περισσότερο το εγχείρημα αυτό πλαισιωθεί από ανθρώπους (υγειονομικούς και μη) τόσο περισσότερο ανοίγονται οι δυνατότητες για μεγαλύτερη προσφορά, για περισσότερα πράγματα. Και είναι κάτι το οποίο το θέλουμε και το επιδιώκουμε.

Γι’ αυτό το λόγο σας προσκαλούμε να περάσετε και εσείς ένα απόγευμα Τρίτης ή Τετάρτης από τον κοινωνικό χώρο υγείας, να μας γνωρίσετε και να σας γνωρίσουμε, να μας πείτε τη γνώμη σας, την ιδέα σας, να συμμετάσχετε και εσείς εάν το επιθυμείτε. Εξάλλου, να μην το ξεχνάμε, το πέτρινο σπίτι που στέγασε κάποτε την υπηρεσία του ΠΙΚΠΑ αποτελούσε σημαντικό κεφάλαιο στην κοινωνική ζωή της γειτονιάς. Είναι στη γειτονιά και ανήκει στη γειτονιά. Και γι’ αυτό το λόγο αντί να το βλέπουμε παρατημένο και κλειστό το καταλάβαμε πριν από κάποια χρόνια και επιχειρούμε να στήσουμε (με τα σωστά και τα λάθη του) σε αυτό δομές οι οποίες θα καλύπτουν τις υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες της γειτονιάς. Είναι κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη!

Ο κοινωνικός χώρος για την υγεία λειτουργεί κάθε Τρίτη και Τετάρτη, 5 με 8 το απόγευμα. Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση, ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 69 72 75 16 20.

Κοινωνικός χώρος για την υγεία στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ (Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, στα «πέτρινα» των Άνω Πετραλώνων)

Συλλογική οργάνωση στις γειτονιές μας της άρνησης πληρωμής των νέων χαρατσιών

Η Λαική συνέλευση κατοίκων Θησείου – Πετραλώνων – Κουκακίου αυτή την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στην πλατεία Μερκούρη, σκέφτεται, συζητάει και οργανώνει την άρνηση πληρωμής των νέων χαρατσιών.  Απέναντι στην συνεχιζόμενη λεηλασία των ζωών μας και στις αποσπασματικές προσπάθειες αντίστασης, η οργάνωση μας στο επίπεδο της γειτονιάς δίνει τα περιθώρια σε συνδυασμό και με άλλες παράλληλες κινήσεις σε γειτονιές (1,2) να σχηματιστεί ένα μέτωπο αντίστασης που θα κάμψει το σάστισμα και την ηττοπάθεια.  Η προηγούμενη εμπειρία των αγώνων για ελέυθερες μετακινήσεις (1,2,3) και της δικτύωσης των κινήσεων γειτονιάς αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για τον αγώνα στο σήμερα.

 

Παράλληλα στα πλαίσια της λειτουργίας ομάδων εργασίας της λαϊκής συνέλευσης, κάθε Τετάρτη στις 20:00 συναντιέται στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ η ομάδα της συνέλευσης για το κοινωνικό ιατρείο, ενώ τις δραστηριότητες του στην κατάληψη συνεχίζει και το παιδικό στέκι – Φτου Ξελευτερία κάθε Παρασκευή στις 18:00.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό

Πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ η εκδήλωση της συνέλευσης για την υγεία για τα θέματα της υγείας – περίθαλψης – ασφάλισης, όπου αναλύθηκαν εκτενώς η αναρδιάρθωση που επιχειρείται και στον χώρο της υγείας, αλλά και  όλη η λογική που διέπει το κρατικό σύστημα υγείας.

Ξετυλίχθηκε ένα νήμα που ξεκινώντας από την δεκαετία του ’80 και τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ως απάντηση σε ένα διαρκές αίτημα για πρόσβαση στην υγεία από όλους, πέρασε μέσα από τις διαστρεβλώσεις της κρατικής διαχειριστικής γραφειοκρατίας, για να καταλήξει στις μέρες μας ως μια ακόμα δημόσια υπερχρεωμένη υπηρεσία προς εξυγίανση.  Η πορεία δηλαδή που επιφυλλάσει η κρατική γραφειοκρατία για όλα τα κοινωνικά αγαθά όπου αφού τα μπολιάσει με τις παθογένειες της σχέσης κράτους – πολίτη (ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, ο ατομικός ανταγωνισμός, η πελατιακή σχέση, τα φακελάκια) , επιτίθεται μετά στο δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα στηρίζοντας την επιχειρηματολογία αυτής της επίθεσης στις παθογένειες που το ίδιο έχει γεννήσει. Τη μπροσούρα της συνέλευσης μπορεί να την βρείτε στην Κατάληψη του ΠΙΚΠΑ σε έντυπη μορφή αλλά και στο site της συνέλευσης για την υγεία.

Στη συνέχεια διερευνήθηκαν οι προοπτικές δράσεων για την υπεράσπιση της υγείας ως κοινωνικο αγαθό και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι λαικές συνελεύσεις και οι κινήσεις γειτονιάς σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτών των διερευνήσεων αναφέρθηκε και το παράδειγμα των δράσεων που έχουν γίνει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από μια πρωτοβουλία πού συγκροτήθηκε μέσα από συναντήσεις πολιτών και υγειονομικών.  Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου προχώρησε  σε αποκλεισμό ταμείων και μοίρασε κείμενο στο τμήμα επειγόντων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας . Παράλληλα προπαγανδίστηκε και η γενική απεργία της Τετάρτης. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην δράση και ενημερώθηκε για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Από παλαιότερη δράση στο Γ.Κ.Ν.Νίκαιας :

Συζητώντας για την υγεία στην πόλη

Η συνέλευση για την υγεία  (http://syneleyshgiathnygeia.blogspot.com/ )
οργανώνει ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση για ενημέρωση και προοπτική δράσεων, για τα θέματα της υγείας – περίθαλψης – ασφάλισης την Κυριακή 12 Δεκέμβρη στις 12:00 στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ.

Το κείμενο που καλεί στην εκδήλωση και που ύπαρχει και στο site της συνέλευσης:

Συζητώντας για την υγεία στην πόλη

ιδιωτικοποίηση, εμπορευματικοποίηση

Οι πολυεθνικές βιομηχανίες φαρμάκων και ιατροτεχνικού εξοπλισμού συσσωρεύουν δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από τη λεηλασία του συστήματος υγείας. Η διαφθορά, εκκινώντας από την κορυφή της κρατικής μηχανής, αλώνει τον χώρο της περίθαλψης μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε ένα απέραντο παζάρι των εμπόρων της υγείας και νομιμοποιείται χρηματίζοντας ένα σημαντικό μέρος του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διεφθαρμένος γιατρός δεν είναι τίποτα άλλο από την αντανάκλαση σε μικροκλίμακα του διεφθαρμένου υπουργού.
Όμως, καθώς η κρίση αποτελεί και την άριστη πρόφαση για τη συσσώρευση ακόμα μεγαλύτερων κερδών, το υπουργείο –σιωπηρά, αλλά απόφασιστικά και με σχέδιο– μεθοδεύει σταδιακά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας: ότι ήταν δωρεάν πλέον έχει αντίτιμο και στο μέλλον θα είναι απρόσιτο από όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Η επαπειλούμενη επέκταση των πληρωμένων απογευματινών ιατρείων, η επιβολή εισιτηρίου παντού –τόσο στα επείγοντα όσο στα τακτικά ιατρεία, αλλά ακόμα και στα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας–, η θέσπιση ξεχωριστών (και πανάκριβων) τιμολογίων για κάθε ιατρική πράξη ή εργαστηριακό έλεγχο, είναι απλά κομμάτια του παζλ που σιγά-σιγά χτίζεται. Μαζί φυσικά με τον ήδη υπαρκτό περιορισμό της ασφαλιστικής κάλυψης από τα ταμεία, τον εξανδραποδισμό των φτωχών, των ανέργων και των μεταναστών.
Η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματικοποίηση είναι πολύ φτωχές ως λέξεις. Οφείλουν να αντικατασταθούν με τα άμεσα πολιτικά σημαινόμενά τους:

αποκλεισμός, εξαίρεση

Το κράτος επιτίθεται στην κοινωνία οργανώνοντας παντού καταστάσεις αποκλεισμών και εξαίρεσης. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης επέστρεψε στο ευρωπαϊκό έδαφος μισό αιώνα μετά το β´ παγκόσμιο πόλεμο ως συνθήκη αιχμαλωσίας ενός κομματιού του πληθυσμού –και ταυτόχρονα υλικό και συμβολικό πεδίο πεδίο μιας κοινωνίας σε γενικευμένο πόλεμο. Από τη στιγμή που γίνεται αποδεκτή, είναι αναμενόμενο η συνθήκη εξαίρεσης να γενικευτεί στο σύνολο των θεσμών, η εκπαίδευση, η υγεία, η εργασία, η πρόνοια θα ακολουθούσαν γρήγορα οργανώνοντας νέους αποκλεισμούς και διευρύνοντας τους παλιότερους. Έτσι σήμερα οι μετανάστες είναι ο καινούριος εσωτερικός εχθρός στη θέση των εβραίων, ανεπιθύμητοι από παντού και στόχος μιας γκεμπελικής (όσο και ανυπόστατης) ρητορικής που τους φορτώνει ακόμα και τα ελλείμματα της υγείας. Υπάρχει τελικά ένα νήμα που συνδέει το στρατόπεδο συγκέντρωσης με το νοσοκομείο.

Η δημοκρατία αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο σε μια κατάσταση φαινομενικής θεσμικής εκτροπής. Και οι ορδές των αποκλεισμένων μεγαλώνουν καθημερινά, ο αποκλεισμός χτυπάει πόρτες που μέχρι τώρα φάνταζαν απροσπέλαστες. Όχι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι νέοι και οι άνεργοι μπαίνουν στο στόχαστρο μιας πραγματικότητας που δεν έχει τίποτα να τους υποσχεθεί. Άχρηστοι πλέον για το σύστημα, εξορίζονται με κάθε τρόπο από τον πυρήνα πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κάποτε έμοιαζαν θεμελιώδη και αδιαμφισβήτητα.

Ο αποκλεισμός από τους μηχανισμούς υγείας, περίθαλψης και ασφάλισης είναι ένα μόνο μέρος του πολέμου που έχει εξαπολυθεί ενάντια στην κοινωνία. Ένα κομμάτι του πολέμου όμως ιδιαίτερα σημαντικό, με άμεση αντανάκλαση στον αστικό χώρο. Το νοσοκομείο ως αποκομμένη αστική ζώνη, προορισμένη για τα εύπορα μόνο κομμάτια του πληθυσμού, γίνεται σημειακό πεδίο του γενικευμένου ταξικού πολέμου.

Και η αφίσα της εκδήλωσης που θα γίνει και στην Φιλαδέλφεια αλλά και στο Βύρωνα: