Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό

Πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ η εκδήλωση της συνέλευσης για την υγεία για τα θέματα της υγείας – περίθαλψης – ασφάλισης, όπου αναλύθηκαν εκτενώς η αναρδιάρθωση που επιχειρείται και στον χώρο της υγείας, αλλά και  όλη η λογική που διέπει το κρατικό σύστημα υγείας.

Ξετυλίχθηκε ένα νήμα που ξεκινώντας από την δεκαετία του ’80 και τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ως απάντηση σε ένα διαρκές αίτημα για πρόσβαση στην υγεία από όλους, πέρασε μέσα από τις διαστρεβλώσεις της κρατικής διαχειριστικής γραφειοκρατίας, για να καταλήξει στις μέρες μας ως μια ακόμα δημόσια υπερχρεωμένη υπηρεσία προς εξυγίανση.  Η πορεία δηλαδή που επιφυλλάσει η κρατική γραφειοκρατία για όλα τα κοινωνικά αγαθά όπου αφού τα μπολιάσει με τις παθογένειες της σχέσης κράτους – πολίτη (ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, ο ατομικός ανταγωνισμός, η πελατιακή σχέση, τα φακελάκια) , επιτίθεται μετά στο δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα στηρίζοντας την επιχειρηματολογία αυτής της επίθεσης στις παθογένειες που το ίδιο έχει γεννήσει. Τη μπροσούρα της συνέλευσης μπορεί να την βρείτε στην Κατάληψη του ΠΙΚΠΑ σε έντυπη μορφή αλλά και στο site της συνέλευσης για την υγεία.

Στη συνέχεια διερευνήθηκαν οι προοπτικές δράσεων για την υπεράσπιση της υγείας ως κοινωνικο αγαθό και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι λαικές συνελεύσεις και οι κινήσεις γειτονιάς σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτών των διερευνήσεων αναφέρθηκε και το παράδειγμα των δράσεων που έχουν γίνει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από μια πρωτοβουλία πού συγκροτήθηκε μέσα από συναντήσεις πολιτών και υγειονομικών.  Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου προχώρησε  σε αποκλεισμό ταμείων και μοίρασε κείμενο στο τμήμα επειγόντων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας . Παράλληλα προπαγανδίστηκε και η γενική απεργία της Τετάρτης. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην δράση και ενημερώθηκε για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Από παλαιότερη δράση στο Γ.Κ.Ν.Νίκαιας :