8 χρόνια αγώνας για ελεύθερο Φιλοπάππου – 8 χρόνια ελεύθερος αγώνας

Ο αγώνας των κατοίκων γύρω από τους λόφους Φιλοπάππου υπήρξε, και είναι κομβικός όσον αφορά στην διαμόρφωση και ζύμωση ανοικτών, αντιιεραρχικών και αυτοοργανωμένων διαδικασιών στις περιοχές των Πετραλώνων, Θησείου και Κουκακίου.  Ένας αγώνας κατοίκων που οργανώθηκε μέσα από λαϊκές συνελεύσεις για να διεκδικήσει να παραμείνει ανοικτός και ελεύθερος ο χώρος του Φιλοπάππου, ο οποίος απειλείται με περίφραξη, κάγκελα και ελεγχόμενη πρόσβαση. Ένας αγώνας που διεκδίκησε την έννοια του κοινού, για το δημόσιο χώρο και όχι αυτή του κρατικά ελεγχόμενου. Ένας αγώνας που αποτελεί ένα κομβικό σημείο στον χάρτη των αντιστάσεων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και που αποτελούμε ως Κατάληψη ΠΙΚΠΑ κομμάτι του.

Στις 20 Οκτωβρίου δικάζονται 3 γείτονες μας με την κατηγορία ότι με «πειθώ και φορτικότητα υποκινούσαν την ρίψη της περίφραξης». Σε μια σαφή προσπάθεια εκφοβισμού, αυτή η δίκη δεν στρέφεται απλώς εκδικητικά απέναντι σε 3 ανθρώπους που συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα του Φιλοπάππου.  Στρέφεται ενάντια σε όλο τον αγώνα των κατοίκων που συμμετείχαν με τον τρόπο τους στις συζητήσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις αντιπληροφόρησης, γλέντια, συγκρούσεις και παρεμβάσεις, διαμορφώνοντας αυτό το κίνημα.

Αυτός ο αγώνας διώκεται, όπως και παλιότερα ( https://pikpa.squat.gr/?p=174 ) , ακριβώς για αυτή του την συμβολή στις συνειδήσεις των κατοίκων αυτών των περιοχών, ότι μπορούμε και πρέπει να πάρουμε τα ζητήματα που μας αφορούν στα χέρια μας.

Όπως έγραφε η συντονιστική επιτροπή το Μάρτιο του 2003 στο έντυπο με τίτλο «Τι συμβαίνει στου Φιλοπάππου-θέσεις του κινήματος κατοίκων»:

«Ας συμβάλουμε όλοι στην ανάπτυξη αυτού του αυτόνομου και ακηδεμόνευτου κινήματος κατοίκων για την προστασία των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής μας. Η αυτοοργάνωσή μας μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις και ανοιχτές επιτροπές με άμεση δημοκρατία είναι η εγγύηση ότι το κίνημα  δεν θα χειραγωγηθεί, δεν θα εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα και θα επεκταθεί.

Πριν  από τις 3 Νοεμβρίου 2002 ξέραμε ότι κανένας δε ρωτούσε την γνώμη μας για τίποτα. Τώρα πια ξέρουμε, τίποτα δεν είναι το ίδιο , ξέρουμε ότι έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε την συλλογική θέλησή μας για τα ζητήματα που μας αφορούν».

Την Κυριακή 17 Οκτώβρη έχει καλεστεί ανοικτή συζήτηση-συγκέντρωση κατοίκων στο Λουμπαρδιάρη στις 11:30 το πρωί, ενώ στις 20 Οκτώβρη είναι η δίκη των 3 κατοίκων στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 12 μ.μ.

Links:

http://filopappou.wordpress.com/2010/10/13/1-73/

http://stekiantipnoia.squat.gr