2η Μέρα συντονισμένων δράσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη δράσεις στις γειτονιές των Πετραλώνων – Κουκακίου στα πλαίσια της 2η μέρας συντονισμένων δράσεων για τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι δράσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των συντονισμένων δράσεων που είχαν γίνει την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόσο στο κέντρο όσο και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά για την προώθηση του αγώνα  για δωρεάν και ποιοτική μετακίνηση.  Η κίνηση αυτή συνέπεσε με το κλείσιμο των ακυρωτικών μηχανημάτων σε πολλούς σταθμούς του ΗΣΑΠ μετά από απόφαση του σωματείου των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα μαζεύτηκε κόσμος στον σταθμό των Πετραλώνων όπου μοιράστηκαν κείμενα, ενημερώνοντας τους επιβάτες οι οποίοι ανταποκρινόταν θετικά γενικώς, επηρεασμένοι και από την κίνηση των εργαζομένων που είχαν κλείσει τα ακυρωτικά μηχανήματα. Η θετική αυτή κίνηση των εργαζομένων δυστυχώς δεν είχε την αντίστοιχη ενημέρωση που της άξιζε με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην είναι σίγουρος αν πρέπει να βγάλει εισητήριο ή όχι.

Στην συνέχεια η δράση μεταφέρθηκε στο τρόλευ 15 όπου και κολλήθηκαν αφίσες, μοιράστηκαν κείμενα και κλείστηκαν τα ακυρωτικά μηχανήματα. Τέλος έγινε παρέμβαση και στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ Συγγρού -ΦΙΞ όπου μοιράστηκαν κείμενα κολλήθηκαν αφίσες και αυτοκόλλητα.

Το κείμενο που μοιραζόταν εδώ.

Ανταπόκριση από τις δράσεις και σε άλλες περιοχές εδώ.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό

Πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ η εκδήλωση της συνέλευσης για την υγεία για τα θέματα της υγείας – περίθαλψης – ασφάλισης, όπου αναλύθηκαν εκτενώς η αναρδιάρθωση που επιχειρείται και στον χώρο της υγείας, αλλά και  όλη η λογική που διέπει το κρατικό σύστημα υγείας.

Ξετυλίχθηκε ένα νήμα που ξεκινώντας από την δεκαετία του ’80 και τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ως απάντηση σε ένα διαρκές αίτημα για πρόσβαση στην υγεία από όλους, πέρασε μέσα από τις διαστρεβλώσεις της κρατικής διαχειριστικής γραφειοκρατίας, για να καταλήξει στις μέρες μας ως μια ακόμα δημόσια υπερχρεωμένη υπηρεσία προς εξυγίανση.  Η πορεία δηλαδή που επιφυλλάσει η κρατική γραφειοκρατία για όλα τα κοινωνικά αγαθά όπου αφού τα μπολιάσει με τις παθογένειες της σχέσης κράτους – πολίτη (ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, ο ατομικός ανταγωνισμός, η πελατιακή σχέση, τα φακελάκια) , επιτίθεται μετά στο δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα στηρίζοντας την επιχειρηματολογία αυτής της επίθεσης στις παθογένειες που το ίδιο έχει γεννήσει. Τη μπροσούρα της συνέλευσης μπορεί να την βρείτε στην Κατάληψη του ΠΙΚΠΑ σε έντυπη μορφή αλλά και στο site της συνέλευσης για την υγεία.

Στη συνέχεια διερευνήθηκαν οι προοπτικές δράσεων για την υπεράσπιση της υγείας ως κοινωνικο αγαθό και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι λαικές συνελεύσεις και οι κινήσεις γειτονιάς σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτών των διερευνήσεων αναφέρθηκε και το παράδειγμα των δράσεων που έχουν γίνει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από μια πρωτοβουλία πού συγκροτήθηκε μέσα από συναντήσεις πολιτών και υγειονομικών.  Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου προχώρησε  σε αποκλεισμό ταμείων και μοίρασε κείμενο στο τμήμα επειγόντων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας . Παράλληλα προπαγανδίστηκε και η γενική απεργία της Τετάρτης. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην δράση και ενημερώθηκε για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Από παλαιότερη δράση στο Γ.Κ.Ν.Νίκαιας :

Συζητώντας για την υγεία στην πόλη

Η συνέλευση για την υγεία  (http://syneleyshgiathnygeia.blogspot.com/ )
οργανώνει ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση για ενημέρωση και προοπτική δράσεων, για τα θέματα της υγείας – περίθαλψης – ασφάλισης την Κυριακή 12 Δεκέμβρη στις 12:00 στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ.

Το κείμενο που καλεί στην εκδήλωση και που ύπαρχει και στο site της συνέλευσης:

Συζητώντας για την υγεία στην πόλη

ιδιωτικοποίηση, εμπορευματικοποίηση

Οι πολυεθνικές βιομηχανίες φαρμάκων και ιατροτεχνικού εξοπλισμού συσσωρεύουν δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από τη λεηλασία του συστήματος υγείας. Η διαφθορά, εκκινώντας από την κορυφή της κρατικής μηχανής, αλώνει τον χώρο της περίθαλψης μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε ένα απέραντο παζάρι των εμπόρων της υγείας και νομιμοποιείται χρηματίζοντας ένα σημαντικό μέρος του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διεφθαρμένος γιατρός δεν είναι τίποτα άλλο από την αντανάκλαση σε μικροκλίμακα του διεφθαρμένου υπουργού.
Όμως, καθώς η κρίση αποτελεί και την άριστη πρόφαση για τη συσσώρευση ακόμα μεγαλύτερων κερδών, το υπουργείο –σιωπηρά, αλλά απόφασιστικά και με σχέδιο– μεθοδεύει σταδιακά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας: ότι ήταν δωρεάν πλέον έχει αντίτιμο και στο μέλλον θα είναι απρόσιτο από όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Η επαπειλούμενη επέκταση των πληρωμένων απογευματινών ιατρείων, η επιβολή εισιτηρίου παντού –τόσο στα επείγοντα όσο στα τακτικά ιατρεία, αλλά ακόμα και στα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας–, η θέσπιση ξεχωριστών (και πανάκριβων) τιμολογίων για κάθε ιατρική πράξη ή εργαστηριακό έλεγχο, είναι απλά κομμάτια του παζλ που σιγά-σιγά χτίζεται. Μαζί φυσικά με τον ήδη υπαρκτό περιορισμό της ασφαλιστικής κάλυψης από τα ταμεία, τον εξανδραποδισμό των φτωχών, των ανέργων και των μεταναστών.
Η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματικοποίηση είναι πολύ φτωχές ως λέξεις. Οφείλουν να αντικατασταθούν με τα άμεσα πολιτικά σημαινόμενά τους:

αποκλεισμός, εξαίρεση

Το κράτος επιτίθεται στην κοινωνία οργανώνοντας παντού καταστάσεις αποκλεισμών και εξαίρεσης. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης επέστρεψε στο ευρωπαϊκό έδαφος μισό αιώνα μετά το β´ παγκόσμιο πόλεμο ως συνθήκη αιχμαλωσίας ενός κομματιού του πληθυσμού –και ταυτόχρονα υλικό και συμβολικό πεδίο πεδίο μιας κοινωνίας σε γενικευμένο πόλεμο. Από τη στιγμή που γίνεται αποδεκτή, είναι αναμενόμενο η συνθήκη εξαίρεσης να γενικευτεί στο σύνολο των θεσμών, η εκπαίδευση, η υγεία, η εργασία, η πρόνοια θα ακολουθούσαν γρήγορα οργανώνοντας νέους αποκλεισμούς και διευρύνοντας τους παλιότερους. Έτσι σήμερα οι μετανάστες είναι ο καινούριος εσωτερικός εχθρός στη θέση των εβραίων, ανεπιθύμητοι από παντού και στόχος μιας γκεμπελικής (όσο και ανυπόστατης) ρητορικής που τους φορτώνει ακόμα και τα ελλείμματα της υγείας. Υπάρχει τελικά ένα νήμα που συνδέει το στρατόπεδο συγκέντρωσης με το νοσοκομείο.

Η δημοκρατία αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο σε μια κατάσταση φαινομενικής θεσμικής εκτροπής. Και οι ορδές των αποκλεισμένων μεγαλώνουν καθημερινά, ο αποκλεισμός χτυπάει πόρτες που μέχρι τώρα φάνταζαν απροσπέλαστες. Όχι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι νέοι και οι άνεργοι μπαίνουν στο στόχαστρο μιας πραγματικότητας που δεν έχει τίποτα να τους υποσχεθεί. Άχρηστοι πλέον για το σύστημα, εξορίζονται με κάθε τρόπο από τον πυρήνα πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κάποτε έμοιαζαν θεμελιώδη και αδιαμφισβήτητα.

Ο αποκλεισμός από τους μηχανισμούς υγείας, περίθαλψης και ασφάλισης είναι ένα μόνο μέρος του πολέμου που έχει εξαπολυθεί ενάντια στην κοινωνία. Ένα κομμάτι του πολέμου όμως ιδιαίτερα σημαντικό, με άμεση αντανάκλαση στον αστικό χώρο. Το νοσοκομείο ως αποκομμένη αστική ζώνη, προορισμένη για τα εύπορα μόνο κομμάτια του πληθυσμού, γίνεται σημειακό πεδίο του γενικευμένου ταξικού πολέμου.

Και η αφίσα της εκδήλωσης που θα γίνει και στην Φιλαδέλφεια αλλά και στο Βύρωνα:

Μέρα συντονισμένων δράσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε μια σειρά συντονισμένων δράσεων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόσο στο κέντρο όσο και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Η παρέμβαση αφορούσε στις υπό συζήτηση αλλαγές στα ΜΜΜ και στις αρνητικές τους συνέπειες τόσο στους επιβάτες όσο και στους εργαζόμενους (αύξηση εισιτηρίου, διάλυση των εργασικών σχέσεων κλπ).
Η μέρα δράσης αποφασίστηκε έπειτα από δύο μαζέματα συζήτησης και συντονισμού που πραγματοποιήθηκαν στη Νομική σχολή.

Στην γειτονιά των Πετραλώνων πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με μοίρασμα  κειμένου , αφίσες και αυτοκόλλητα για περίπου 2 ώρες στο σταθμό των Πετραλώνων αλλά και στην αφετηρία των τρόλεϊ. Γενικά υπήρχε θετική αποδοχή και από τον κόσμο αλλά και από τους εργαζόμενους που βρίσκονται και σε κινητοποιήσεις αυτήν την περίοδο.

Το κείμενο που μοιραζόταν https://pikpa.squat.gr/?p=446

Τα αυτοκόλλητα :

Πληροφορίες σχετικά με τις παρεμβάσεις στις άλλες γειτονιές:

Πατήσια

Αγ.Δημήτριος

Ζωγράφου

Πειραιά

Ίλιον και Αγ.Ανάργυροι

Καισαριανή – Παγκράτι

Περιστέρι

Κέντρο 1 , 2

Οι δράσεις θα συνεχιστούν με την προοπτική του συντονισμού και με τους αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΜ,  και ενόψει της επερχόμενης αύξησης του εισιτηρίου από 1 ευρώ στα 1,30 με 1,50.