Tο παιδικό στέκι «Φτου Ξελεφτερία» και οι δραστηριότητες του εν μέσω κρίσης

Το χειμώνα του 2007 από μια πρωτοβουλία γονιών, δημιουργήθηκε το παιδικό στέκι “Φτου ξελεφτερία”. Πρωταρχική ανάγκη, η επιθυμία κάποιων ενηλίκων και των παιδιών τους να οργανώσουν μόνοι τους το χρόνο τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους.

Μακριά από την τηλεόραση και την απομόνωση της πυρηνικής οικογένειας, τους τυποποιημένους παιδότοπους και την ανάθεση σε ειδικούς . Μέσα από το παιχνίδι, χωρίς αρχηγούς, μεγάλους και μικρούς, αγόρια και κορίτσια, ντόπιους και ξένους ή ότι άλλο προσπαθεί να μας διαιρέσει, συναντηθήκαμε όλοι εμείς, παιδιά και ενήλικες (γονείς ή όχι) ώστε να διαμορφώσουμε μαζί την καθημερινότητά μας και να λειτουργούμε συλλογικά.

Από τον Απρίλη του 2010 το παιδικό στέκι «φτου ξελεφτερία» στεγάζεται   στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων στις οδούς Τιμοδήμου και Αντωνιάδου (Ασύρματος).

Με φροντίδα, πολλή δουλειά και συντροφικότητα, το από ετών εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΠΙΚΠΑ μεταμορφώθηκε το 2009 από τη λαϊκή συνέλευση της περιοχής σε ζωντανό χώρο εκδηλώσεων, συζητήσεων, προβολών και συνελεύσεων. Φιλοδοξεί να είναι για τη γειτονιά αλλά και όσους-ες επιθυμούν να εμπλακούν, ανάχωμα και τόπος αντίστασης απέναντι στην επέλαση των κυρίαρχων στο όνομα της «κρίσης».

Το παιδικό στέκι ανοίγει κάθε Παρασκευή απόγευμα στις 6:00 -στο χώρο της κατάληψης- με προοπτική να συναντηθεί με όσους/ες ενδιαφέρονται από τη γειτονιά ή και από πιο μακριά.
Από το Σάββατο 6/11 και ώρα 17.30 μ.μ., και κάθε Σάββατο θα γίνονται εναλλάξ μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά άνω των 2,5 ετών και σχεδιασμός κόμικ για παιδιά άνω των 6 ετών.
Στόχος του θεατρικού παιχνιδιού είναι τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι μέσα από αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια συναισθημάτων και ρόλων. Στην συνέχεια θα το εικονογραφήσουν, με την καθοδήγηση εικονογράφου, μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές ζωγραφικής- από ξυλομπογιές και μαρκαδόρους μέχρι κολλάζ με άχρηστα αντικείμενα. Τέλος τα παιδιά θα ζωντανέψουν το παραμύθι τους μέσα από μια θεατρική παράσταση που θα οργανώσουν και θα παίξουν.

Στα μαθήματα του κόμικ θα ασχοληθούμε με τεχνικές σεναρίου και σχεδίου που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αφηγηθούν μια ιστορία από εικόνες που θα διαδραματίζονται μέσα σε καρέ.
Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να εξελίξουν την φαντασία τους και να την επικοινωνήσουν. Στο τέλος θα οργανώσουν μια έκθεση με τα δικά τους κόμικ και θα μας δώσουν την χαρά να μοιραστούν μαζί μας τον κόσμο τους.

Αυτό που αναζητούμε είναι τα παιδιά να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να συνεργαστούν, να εκφραστούν δημιουργικά και να οικειοποιηθούν ένα χώρο που ανήκει σε όλους μας και  εμείς οι γονείς να ανταλλάξουμε ιδέες και να θέσουμε προβληματισμούς.
Όλα αυτά, εν τω μέσω μιας «κρίσης», που έχει επιβάλει  στις ζωές μας ανασφάλεια, φόβο, αμηχανία και ματαιότητα. Στο τέλος μιας εποχής η οποία έχει αλλοτριώσει τόσο βαθιά τις συνειδήσεις και τις ιδέες μας, που μας είναι αδύνατο πια να ονειρευτούμε.

Τα παιδιά όμως δε φοβούνται, αρκεί να είναι ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπάνε.

Τα παιδιά δεν έχουν τίποτα δεδομένο, γιατί οι φανταστικοί τους κόσμοι δεν έχουν όρια και σύνορα.

Τα παιδιά μπορούν ακόμα να ονειρεύονται.

Για έναν άλλο κόσμο που θα διαλέγουν αυτά και εμείς το θέμα της συζήτησης και τους κανόνες του παιχνιδιού.

 Παιδικό στέκι «φτου ξελεφτερία»
Στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων

Το παραπάνω κείμενο και η παρακάτω αφίσα μοιράζεται – κολλιέται στη γειτονιά μας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *